Informatie voor diabetespatiënten

SIMMs 1: Diabeten met SIMM's classificatie 1 zorgprofiel 1 krijgen het niet vergoed via de basisverzekering. De Voetbehandeling wordt mogelijk wel vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Het advies is dan ook om u polis goed na te checken om ongewenste situaties te voorkomen.

Uitzondering: Wanneer bij u SIMMs 1 is vastgesteld en er is sprake van andere aandoeningen of medicijngebruik die het risico verhogen op diabetische voetproblemen vindt de vergoeding nog wel plaats vanuit de basisverzekering. Er is dan spraken van zorgprofiel 2.

Bij SIMMs classificatie 2 wordt altijd vergoed door de zorgverzekering. U dient dan eerst voor een intake/screening bij de podotherapeut een afspraak te maken. Met goedkeuring van de podotherapeut kunt u de voetbehandeling voortzetten bij mij in de praktijk. De behandeling kan dan rechtstreeks worden gedeclareerd, maar helaas alleen voor de medisch noodzakelijke zorg. Dit is tekort om een volledige voetbehandeling te kunnen geven.

U kunt dan kiezen voor alleen de medisch noodzakelijke zorg of een volledige voetbehandeling met een schappelijke eigen bijdrage. Deze dient u wel (contant of per pin) in de praktijk te voldoen.

Wat kan ik voor u rechtstreeks declareren? Bij SIMMs 1 zorgprofiel 2 krijgt u 6 behandelingen van 20 min per jaar vergoedt en een jaarcontrole, bij SIMM's classificatie 2 krijgt u 7 behandelingen vergoedt en een jaar-controle, en bij SIMM's classificatie 3 zijn dat 10 behandelingen per jaar (alleen bij goedkeuring podotherapeut). Bij de diabetisch verpleegkundige, praktijkondersteuner  of podotherapeut kunt u navragen welke SIMM's classificatie en welk zorgprofiel u heeft. Zou u graag wat vaker een voetbehandeling willen dan kan dat. De extra behandeling komt dan voor eigen rekening en dient u in de praktijk na de behandeling te voldoen.

Screenen
Screenen is om complicaties vroegtijdig op te sporen. Bij screenen wordt het oppervlakkige en diepere gevoel getest, de arteriën gepalpeerd en de limited joint mobility getest, en indien nodig blauwdrukken gemaakt. De screening geeft inzicht in (mogelijk) aanwezige complicaties. De screening vind 1 x per jaar plaats.

Wanneer kun je een SIMMs-classificatie vaststellen?
Het is enkel mogelijk een SIMMs-classificatie vast te stellen nadat er een screening heeft plaats gevonden. De podotherapeut stelt de SIMMs classificatie en zorgprofiel vast. Maar de medisch pedicure checkt geregeld of alles nog hetzelfde is gebleven, bij verandering wordt er contact opgenomen met de podotherapeut om te overleggen of de SIMMs clasificatie of zorgprofiel gewijzigd dient te worden.

SIMMs-classificatie en zorgprofiel op nota noodzakelijk?
Het is wettelijk vastgelegd dat in de basisverzekering alleen de behandeling van SIMMs 1 t/m 3 voor vergoeding in aanmerking komt. Daarom eisen de zorgverzekeraars de vermelding van de SIMMs-classificatie op de nota van de patiënt.

  • Bekijk uw voeten elke dag of laat ze door iemand anders bekijken. Gebruik eventueel een spiegeltje om de onderkant van uw voeten te bekijken. Bij wondjes naar de arts of diabetes team!
  • Neem nooit voetbaden als uw huid kapot is; ook niet bij schimmelinfecties en eczeem; vermijdt extreme temperaturen; test de temperatuur van het water eerst met de hand of ellenboog of nog beter, meet de temperatuur.
  • Als uw gevoel verminderd is, kunt u niet op het gevoel in uw voeten vertrouwen, derhalve kijken!
  • Loop nooit op blote voeten.
  • Draag schoenen die goed passen en niet knellen of drukplekken veroorzaken. Vraag eventueel hulp van een deskundige.
  • Schoenen mogen binnenin geen naden of stiksel bevatten.
  • Draag sokken of kousen zonder naden en stiksels.
  • Maak geen gebruik van kruiken of controleer het water in de kruiken met een thermometer.
  • Was de voeten dagelijks met lauw water, zonder zeep en droog goed af met een zachte doek, vooral tussen de tenen.
  • Knip nagels recht af of laat het doen.
  • Wrijf de voeten in met olie of goede hydraterende crème.
  • Laat regelmatig de voeten door de (medisch) pedicure of podotherapeut nakijken en eventueel behandelen.
  • Ontdekt u iets aan uw voeten wat u niet vertrouwt, maak dan meteen een afspraak met de huisarts of diabetes team.
  • Een diabetes patiënt mag NOOIT likdoornpleisters gebruiken. In deze stof zit salicylzuur die de huid verweekt!


alt