voetbad lavendel

Schimmelnagels
Schimmelnagels zijn teennagels die met schimmel geïnfecteerd zijn ook wel "mycose" of in de volksmond "kalknagels" genoemd. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van knellende schoenen, raken gemakkelijk geïnfecteerd. Ook ouderen, mensen met verminderde weerstand of mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Er zijn zeer veel verschillende soorten schimmels en een groot aantal zijn zeer besmettelijk.

De behandeling voor schimmelnagels hangt van veel factoren af, zoals de duur dat de schimmel aanwezig is, het type schimmel en hoeveel nagels zijn aangedaan, en of er ook spraken is van een bacterie en/of trauma.. Vele gaan eerst naar de huisarts en krijgen een kuur voorgeschreven waarvan we weten dat deze geen positieve invloed heeft op een aantal organen. Ook een kuur geeft geen garantie dat de schimmel definitief weg is of weg blijft. Bij iemand die al gezondheidsklachten heeft is dit zeker af te raden.

Mocht er om welke reden dan ook geen behandeling mogelijk zijn dan zijn er nog verschillende technieken die camouflerend zijn en de structuur van de schimmelnagel verbeteren. De nagel wordt zo ver mogelijk weggeknipt. Dit doet geen pijn  want een schimmelnagel zit meestal los van het nagelbed. Daarna wordt met een speciale gel de nagel gereconstrueerd tot een mooie natuurlijk uitziende nagel. Deze is dan geheel afgesloten waardoor de schimmel ook niet meer besmettelijk is. Voor de dames is het zelfs mogelijk om een gellak of french pedicure op te laten zetten zonder dat het de behandeling van de schimmel tegenwerkt. U kunt weer met trots uw teennagels laten zien. De gel trekt in feite de draden van de schimmel met uitgroeien mee waardoor de nagel verbeterd. Tevens dient u de nagelranden met een speciaal hier op aangepaste tinctuur 2x daags te behandelen om een goed resultaat te krijgen. De eerste behandeling dient u schone sokken mee te nemen. Uw schoenen moeten ook behandeld worden. Deze kunt u kunt zelf met een antimycose spray behandelen (verkrijgbaar in de praktijk).


Adviezen
De volgende adviezen helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

  • Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch zeep gebruikt neem dan ph-neutralen zeep, spoel dan uw voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Houd uw voeten droog.
  • Draag elke dag schone, katoenen sokken die op 60 graden gewassen zijn en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
  • Was beddengoed op 60 graden.
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes, sauna's en zwembaden.
  • Schimmels genezen nooit vanzelf en een behandeling is noodzakelijk om uitbreiding te voorkomen.


Schimmel tussen de tenen
Schimmels houden van voeten: onze voeten zijn warm en vochtig, en dat is hun geliefde leefomgeving. Voetschimmel duikt meestal eerst op tussen de vierde en de vijfde teen. Omdat deze ruimte het meest afgesloten is, heerst daar de hoogste vochtigheid. Ook de overige ruimtes tussen de tenen kunnen worden aangetast. Heb je last van schilfers, kloven of roodheid die je jeuk, pijn of een branderig gevoel bezorgen? Dan heb je mogelijk een schimmel opgelopen. Schimmels tussen de tenen herken je aan schilfers, witte verweking van de huid, kloven, roodheid of blaasjes.

 

mooie-voeten